Supervisie voor bevlogen zorgverleners
Met rust en plezier aan de slag voor onze maatschappij en gezondheid.
Ben jij zorgverlener met hart voor maatschappij en gezondheid?
Misschien ben je directeur Publieke Gezondheid, werkzaam in het sociaal domein, sociaal werker, (sociaal) verpleegkundige, arts M+G, bedrijfs- of verzekeringsarts, huisarts, medisch specialist of anderszins actief in zorg en welzijn.
Je voelt dat de zorg verandert. De hectiek van alledag kan overweldigend zijn. Je draagt vaak meer dan je eigenlijk zou willen. Je ziet dat sommige routines niet meer werken, en vraagt je af welke rol jij mag — of misschien wel moet — nemen. Vanuit je professie, je beroepscode, of de wet.
Wat anderen van je vragen, past lang niet altijd bij wat jij in de praktijk kunt bieden. Soms raak je vermoeid van het gedoe, van alle mensen die zich met jouw werk bemoeien. Wie werkt echt met je samen, en wie zit je vooral in de weg?
De waan van de dag regeert. En jij verlangt naar rust, overzicht en de ruimte om bewustere keuzes te maken.
Met supervisie houd jij jóuw koers vast
Stel je voor dat je elke dag het gevoel hebt: dit is zinvol.
Dat je met plezier naar je werk gaat, omdat jij bijdraagt aan duurzame zorgpraktijken. Dat jouw organisatie, ondanks de turbulentie, goede zorg verleent. En dat jij — met jouw kennis, kunde en waarden — bewust meebouwt aan de toekomst.
Je voelt de impact van politieke besluiten, maar je laat je niet meesleuren. Je houdt koers. Je verleent goede zorg én haalt daar voldoening uit. Je maakt keuzes die passen bij jou, bij wat jij aankunt én wilt dragen.
Je creëert ruimte om je gedachten te ordenen en krachtig samen te werken — met de mensen om je heen.
Interprofessioneel samenwerken wordt de norm;al doende leren we met supervisie
De meeste zorgverleners zijn opgeleid in een tijd waarin ‘verbetering’ vooral stond voor technologische of farmaceutische vooruitgang. Vaak heb je jarenlang gestudeerd en bijgeschoold binnen een monodisciplinair vakgebied. Maar de wereld verandert. En dat vraagt om andere vaardigheden — van zorgverleners én van bestuurders.
Interprofessioneel samenwerken is steeds meer de norm. Hoe we met elkaar omgaan, wordt steeds bepalender voor de gezondheid van individuen, gemeenschappen én onze samenleving. Dáár leren we nu aan bij, al doende. Supervisie ondersteunt dat leerproces.
Eén van de belangrijkste competenties van zorgprofessionals die met plezier werken, is het voeren van krachtige gesprekken. Gesprekken waar je energie van krijgt — omdat er gelachen is, of omdat je de kracht voelde van samen zoeken en samen stappen zetten.
Het schakelen in complexe krachtenvelden, het soms bijna strategisch schaken, zat echter niet in je basisopleiding. Hoe zou het zijn als je jouw netwerk beter leert begrijpen, en je communicatie daarop kunt afstemmen? Dát is waar ik je graag bij help.
Zo maak je van jouw uitdagingen gedeelde uitdagingen. Uitdagingen waar jij samen met anderen passende antwoorden op ontwikkelt. Waar je gelijkgestemden bij vindt, en coalities smeedt.
Supervisie met gelijkgestemde zorgverleners, om jouw verschil te maken
Lijkt het je fijn om je gezien en gehoord te voelen in jouw professionele bijdrage?
Om de beweging waar jij in gelooft verder te brengen, binnen jouw organisatie of netwerk? Dat kan.
Je kunt al doende leren om krachtiger te werken met het netwerk om je heen. Overal waar jij bent: in een hectische vergadering, tijdens je spreekuur, bij een lunchbijeenkomst, in het project dat je leidt, wanneer je onder toezicht staat of juist als koploper… kortom, midden in jouw dagelijkse praktijk.
Samen leren met gelijkgestemden is inspirerend. Mensen die, net als jij, vanuit betrokkenheid zoeken naar manieren om effectief én met plezier samen te werken. Die willen leren van hun eigen ervaringen. En die geloven in de kracht van reflectie, verbinding en vakmanschap.
Leren reflecteren door supervisie, als basis van jouw goede zorg
Leren reflecteren en je gedrag daarop afstemmen: dat kun je ontwikkelen.
Supervisie helpt je daarbij. Het betekent letterlijk: van bovenaf kijken. Naar je eigen handelen, in de context van jouw werk en omgeving.
Door gestructureerd stil te staan bij je eigen ervaringen, bepaal je scherper je koers. Je leert krachtiger communiceren en herkent welke randvoorwaarden jij nodig hebt om goede zorg te kunnen leveren — én hoe je die onder woorden brengt.
Met deze vaardigheden houd je je energie vast. Zo kun je langdurig én met voldoening in de zorg blijven werken. Ook — of misschien juist — als het turbulent is.
In een reeks van 10 bijeenkomsten leer je reflecteren op jouw dagelijkse praktijk. Je ontdekt hoe jij je verhoudt tot het krachtenveld waarin je werkt, en welke keuzes voor jóu kloppen. Al doende verhelder je je opties en leer je helder communiceren over wat goede zorg voor jou betekent.
Zo handel je authentiek en integer — een stevige basis voor zorg waarin jij gelooft.
De supervisie vindt fysiek of online plaats, met zo’n 2 à 3 weken tussen de sessies. Binnen zes maanden communiceer jij krachtiger, helderder en geef je richting aan de zorg waar jij in gelooft.
Na de supervisie….
Na deelname aan een supervisietraject zie ik bij deelnemers vaak deze veranderingen:
-
Je ervaart meer rust en helderheid in de vraagstukken waar je nu mee worstelt.
-
Je weet beter hoe jij jezelf en je netwerk wilt ontwikkelen.
-
Je deinst niet meer terug voor schijnbaar tegenstrijdige belangen.
-
Je krijgt zin in uitdagende gesprekken. Je kunt jouw ideeën verwoorden op een manier waarop ze gehoord worden.
-
Je hebt spelenderwijs én gestructureerd geëxperimenteerd met heldere communicatie, in een veilige setting.
-
Je krijgt meer plezier in het onderzoeken van dilemma’s — voor jezelf en samen met anderen.
-
De beweging in jouw ‘goede richting’ is ingezet. Eventuele verlammende machteloosheid is doorbroken.
-
Je bouwt dagelijks verder aan de zorg waar jij in gelooft.
Wat krijg je? Supervisie die aansluit bij jouw praktijk
Supervisie geeft inzicht, inspiratie en plezier.
Je doet mee in een traject met collega’s die net als jij willen stilstaan bij hun professionele uitdagingen. Ik breng mensen samen die van elkaars ervaringen kunnen leren. Zo sluit het reflecteren goed aan bij jouw werk en leerwensen.
Supervisie is geaccrediteerd voor artsen, afhankelijk van je wetenschappelijke vereniging.
Voor artsen Maatschappij + Gezondheid, verzekeringsartsen en bedrijfsartsen geldt: 1 punt per uur, met een maximum van 40 punten in vijf jaar onder de ODB-regeling.
-
Een individueel traject van 10 sessies levert 10 punten op.
-
Groepssupervisie met 2 collega’s: 20 punten (10 × 2 uur).
-
Groepssupervisie met 3 collega’s: 25 punten (10 × 2,5 uur).
Leren reflecteren vraagt om verdieping én herhaling. Daarom bestaat een supervisietraject in principe uit tien sessies in een periode van zo’n zes maanden. De sessies vinden plaats met ongeveer 2 tot 3 weken ertussen, en zijn een mix van fysieke en online bijeenkomsten.
We ontmoeten elkaar in principe live tijdens de eerste, vijfde en laatste sessie, en werken online tijdens de overige bijeenkomsten. Dat is duurzaam – voor jou, mij en het milieu – en veel mensen ervaren het online werken als ontspannen in hun eigen omgeving.
Live sessies vinden in principe plaats in Elburg (Noord-Veluwe). Liever een andere locatie? Dat onderzoeken we natuurlijk samen.
Er zijn verschillende vormen mogelijk:
-
Je stapt in een groep met collega’s die vergelijkbare ontwikkelambities hebben.
-
Je stelt zelf een groep samen, bijvoorbeeld met mensen uit je eigen netwerk.
-
Je kiest voor een individueel traject, als je liever zelfstandig leert.
Ook maatwerk is mogelijk, bijvoorbeeld rondom een specifiek thema of in een kortere tijdsperiode. Bij sommige scholingen is het aanvragen van accreditatiepunten interessant — dat bespreken we gewoon tijdens de intake.
Over mij
Met regelmaat geef ik onderwijs rondom dialoogvaardigheden voor de NSPOH, waarbij ik een voorkeur heb voor het werken met Deep Democracy en de verbindende/ geweldloze communicatie van grondlegger Marshall Rosenberg.
Tientallen mensen gingen de afgelopen jaren gestructureerd en spelenderwijs aan de slag. Deelnemers vertellen dat zij het oefenen met complexere communicatievaardigheden in een veilige setting waarderen. Het brengt hen plezier en zelfvertrouwen. Wat me steeds weer fascineert is de relatieve eenvoud: door bewuster stil te staan, brengen mensen hun dagelijkse praktijk en organisatie in beweging. Ze voelen dat ze weer aan het roer staan in plaats van overspoeld te raken.
Dit traject past goed bij:
- zorgverleners en bestuurders die ‘klaar zijn’ met doen wat de opdrachtgever zegt
- zorgverleners en bestuurders die zéggen samen te (willen) werken, maar wiens collegae klagen over het gebrek aan contact
- zorgverleners en bestuurders die geloven in leiderschap op alle niveaus in de organisatie.
Kortom: mensen met lef om stil te staan bij hun eigen gedrag.
Supervisie is een investering in je professionaliteit, kwaliteit en werkplezier
Voor deelname aan een groepssupervisietraject investeer je € 1.500,- inclusief btw.
Kies je voor individuele begeleiding, dan bedraagt de investering € 1.750,- inclusief btw.
Supervisie is een vorm van onderwijs. Omdat ik als docent én instelling ben geregistreerd bij het CRKBO, kan ik dit traject btw-vrij aanbieden.
De meeste deelnemers financieren dit traject vanuit het opleidingsbudget van hun werkgever.
Wil je groepsdeelname combineren met individuele coaching? Dat kan. In de intake bespreken we jouw wensen en verkennen we samen wat past.
Beperkt aantal plaatsen tegelijk
Ik werk als vrijgevestigd arts Maatschappij + Gezondheid, vaak in de context van onverwachte situaties, crises en incidenten. Dat vraagt om flexibiliteit – en die neem ik ook mee in hoe ik werk.
Als zelfstandige heb ik ruimte voor één of twee grotere trajecten tegelijk. De supervisiesessies plan ik daaromheen, in afstemming met de leerwensen van de mensen die zich aanmelden.
Ben je benieuwd of een supervisietraject bij jou past? In een telefonisch gesprek van een half uur verkennen we samen of jouw vraag aansluit bij het leren reflecteren in een supervisiereeks. Ik vertel je dan ook wanneer er ruimte is om samen aan de slag te gaan.
Mijn wachtlijst? Die is korter dan menig wachtlijst in de zorg.
Garantie
Voelt het binnen een maand toch niet als het juiste traject voor jouw vraag? Laat het me dan per mail weten. We stoppen het traject en ronden het netjes af op basis van de sessies die tot dan toe hebben plaatsgevonden.
Bonussen bij de supervisie
Soms gebeurt er iets onverwachts tijdens je werk, en voel je dat een moment van reflectie helpend is. Daarom kun je één keer gebruikmaken van een emergency call: een kort telefonisch gesprek dat we binnen 72 uur plannen. Ik denk graag met je mee — juist omdat actuele gebeurtenissen vaak prachtig leermateriaal zijn.
Daarnaast ontvang je het boek “Wegwijzer in Persoonlijk Leiderschap voor zorgprofessionals – kiezen voor jezelf of kiezen op elkaar” van Michiel van Vliet. Een inspirerende aanvulling op het traject, met inzichten die je direct kunt koppelen aan je eigen praktijk.
Wil je samen aan de slag?
De eerste stap is een telefonische kennismaking van 30 minuten. We verkennen welke vragen jij hebt en of ik iets voor je kan betekenen.
Hartelijke groet, Marleen